Beyond Surveying and Engineering

[ Back to Commercial / Retail Portfolio ]

Colectivo Coffee Roasters & Bakery - Milwaukee, WI

alterraR.A. Smith National provided sustainable site design and landscape architectural design services for a new 27,600 square-foot cafe and wholesale bakery on a oneacre urban redevelopment site. The existing site was comprised of a two-story bank building with drive-through lanes, a second two-story building and an asphalt parking lot.

With the exception of a narrow area of landscaping located between the parking lot and sidewalk, the site was completely impervious. Storm water runoff from the building roofs was collected by gutters/downspouts and directly connected to the combined sewer located in the adjacent streets. Storm water runoff from the bank drivethrough and parking lot pavement was collected by inlets/pipes and also directly connected to the combined sewer system.

R.A. Smith National integrated innovative, sustainable design elements into the site design, including a dry stream bed, rainwater harvesting and green roof plantings. Additional site improvements included a new parking lot, loading dock, building utility services, public transit shelter, outdoor plazas and seating areas, and raised planters.

CHALLENGES/SOLUTIONS
alterraA primary goal of the redevelopment project was to seize opportunities to re-frame common perceptions of storm water runoff as a waste product, and instead showcase runoff as a natural resource through a series of living displays integrated throughout the site. This was accomplished by seeking substantial improvements to "first flush" runoff and overall improvements to the sewer system.

The storm water approach to the parking lot involved incorporating greater amounts of green space, including a landscaped area in the center of the lot.

The storm water approach to the building involved collecting runoff from the roof and spreading it throughout outdoor spaces on site by means of several linked water features/elements, as described below.

Runoff from the eastern portion of the bakery roof was directed through an aqueduct located along the exterior building wall, then through a trench drain and into a landscaped area adjacent to South Kinnickinnic Avenue.

alterraRunoff from the eastern portion of the cafe roof was directed through a shade garden near the covered seating area, then through a series of trench drains and into the landscaped area.

Runoff from the western portion of the bakery roof was directed through a dry stream bed and landscaping along the western building wall.
Runoff from the western portion of the cafe roof was directed to a vegetated roof area.

Cisterns and simple pumps were also integrated on site to provide storage and re-circulation.

 

 

[ Back to Commercial / Retail Portfolio ]

  Share this:         Copyright R.A. Smith National, Inc., 1997-